Wasgoed drogen in de winter

In het donkere seizoen is het koud en vochtig en wil je je was niet buiten ophangen. Daarna zullen de shirts bevriezen. Maar hoe krijg je je wasgoed in de winter droog? 

Centrifugeren

Als het wasgoed goed gecentrifugeerd is, droogt het sneller. Als u tijd wilt besparen bij het drogen van uw kleding, moet u er altijd voor zorgen dat u ten minste twee centrifuges op zeer hoge snelheid instelt. Hoe minder water er in de kleding zit, hoe sneller het droogt. Zo voorkom je ook vieze luchtjes en muffe was. Centrifugeer het wasgoed altijd goed en haal het daarna direct uit de wasmachine, zodat er geen stickvocht meer ontstaat en nare geurtjes geen kans krijgen. Veel zachte programma’s centrifugeren het wasgoed niet grondig, zodat het kreukvrij aan de lijn droogt. Als u uw delicate wasgoed in een dergelijk programma wast, moet u aan het einde gewoon een extra centrifugeprogramma invoeren. Als je het wasgoed vervolgens 1-3 uur ophangt of 5-10 minuten in de droger stopt, is het kastdroog. Overhemden en beddengoed kunnen bijvoorbeeld ook een beetje vochtig worden gestreken en het probleem kan snel en effectief worden opgelost. 

Koop een wasdroger 

Als je een wasdroger kopen wil, moet je eerst bepalen welke soort wasdroger je wilt.

De eenvoudigste oplossing is een elektrische wasdroger. De nadelen van deze apparaten zijn de relatief hoge aanschafprijs, het hoge stroomverbruik en het effect dat elektrisch drogen kan hebben op gevoelige kleding. Maar een wasdroger kan veel tijd en zenuwen besparen, vooral voor gezinnen met kinderen of kleine appartementen. Er zijn afvoerlucht- en condensdrogers en warmtepompdrogers. Een afvoerluchtdroger heeft een bijbehorend luchtafvoerapparaat nodig, dat de vochtige afvoerlucht door het raam naar buiten leidt. Als je jezelf dat wilt besparen, is een condensdroger, die het water opvangt in een bak in de droger, beter af. Deze apparaten kunnen zonder apparaat in gebruik worden genomen. Zelfs bij een condensatiedroger ontsnapt vochtige lucht tijdens het drogen. 

Daarna moet u nog ventileren, anders wordt het vochtig in het appartement. Een wasdroger is erg praktisch en het wasgoed ruikt vooral lekker als het warm en droog uit het apparaat komt. Warmtepompdrogers zijn het duurst in aanschaf, maar ook de modernste en meest duurzame apparaten van dit type We hebben de testrecensies voor warmtepompdrogers voor u samengevat. Bij ons kunt u een idee krijgen van de bijzondere eigenschappen van deze drogers en zelf beslissen of het de moeite waard is voor uw huishouden. 

Zachte kleding in de droogtrommel 

Kleding die volgens het label gevoelig is en niet geschikt is om in de droogtrommel te drogen, moet natuurlijk aan de lucht worden gedroogd, hoewel moderne drogers altijd zachte programma’s hebben. Het is aan jou of de zijden blouse in de droger hoort of niet. Andere kledingstukken, zoals herenoverhemden, kunnen ook wat sneller slijten als ze regelmatig in de wasdroger worden gedroogd en de daarbij behorende wrijving. Het is handig om uw kleding binnenstebuiten te keren of dicht te knopen en een waszak te gebruiken. Het hoeft ook niet kurkdroog te worden, vooral niet als je erna strijkt. Katoenen kleding zoals sweatshirts, t-shirts, polo’s zijn ideaal voor in de droger. Ook hier hoef je niet helemaal uit te drogen, kastdroog is meestal meer dan voldoende en is zacht voor de stof. Met name kleding die aan een hanger wordt gehangen, kan nog een klein beetje vocht bevatten. 

Het beproefde droogrek 

De eenvoudigste en goedkoopste is nog steeds het klassieke droogrek. Als je geen kelder of zolder met waslijn hebt, kun je gemakkelijk een opvouwbare droogrek neerzetten en je wasgoed drogen in het appartement. Het is het beste om het op een plek in het appartement op te zetten waar het niet in de weg staat of in contact komt met geurtjes. De slaapkamer of een logeerkamer zijn daarom ideaal. De keuken moet zeker vermeden worden, tenzij je de geur van groenten in je jas lekker vindt. Als u uw slaapkamer normaal niet verwarmt, moet u een uitzondering maken, want zonder verwarming droogt het wasgoed niet en is de kamer vochtig en koud. Voor degenen die haast hebben, is er de fan-truc. Plaats de ventilator eenvoudig voor het wasrek. De extra luchtbeweging bootst de wind na en droogt het wasgoed in recordtijd. 

Verwarming en ventilatie tegen het risico op schimmel 

Als het vochtige wasgoed wordt gedroogd in verwarmde woonkamers, neemt de warme lucht in het appartement het verdampte water op en stijgt de luchtvochtigheid. Het condenseert weer op koude oppervlakken zoals ramen en balkondeuren. De resulterende waterdruppels kunnen tot schimmel leiden. Zorg er daarom voor dat u keer op keer ventileert. Intermitterend ventileren heeft zichzelf bewezen, d.w.z. het raam niet lang kantelen, maar minimaal 10 minuten volledig openen. Vergeet niet de verwarming uit te zetten voor een betere energiebalans. Het is het beste om tocht te creĆ«ren door het raam in de tegenoverliggende kamer kort te openen. 

Wasgoed kan zelfs bij ijzig weer buiten worden gedroogd 

Velen geloven dat je je wasgoed alleen in de zomer in de frisse lucht kunt drogen. Maar verre van dat. Onder de juiste omstandigheden hebben generaties hun wasgoed al in de vrieskou buiten laten drogen. Je kunt je wasdag het beste beginnen op een hele koude maar zonnige en droge dag, want als het klimaat te vochtig is, zal het drogen niets doen. Maar ook in de winter zijn er mooie dagen met blauwe luchten en zon. Staat er nog steeds een lichte wind, doe dan je was. Dankzij de zogenaamde sublimatie droogt het wasgoed als bij toverslag. Je wast en centrifugeert ze zoals je gewend bent en hangt het vochtige wasgoed aan de lijn. Het water in het wasgoed bevriest en het wordt erg stijf en hard. Het verandert dan van de bevroren geaggregeerde toestand naar de gasvormige toestand en verdampt. In de winter, onder de hierboven genoemde weersomstandigheden, kunt u uw wasgoed gewoon in de tuin of op het balkon drogen en genieten van fris ruikende was. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *